Tips om zo lang mogelijk optimaal van uw auto airconditioning te genieten

De airconditioning van personenauto’s en bestelwagens zijn complexe, onderhoudsgevoelige en kwetsbare systemen. In elektrische en hybride auto’s is het systeem zelfs essentieel. Als de aircondtionioning van een elektrische of (plug-in) hybride voertuig niet in orde is, kan er niet met het voertuig gereden worden omdat de onderdelen van het elektrische circuit waaronder het accupakket door het aircosysteem gekoeld worden.

Vanwege de complexiteit van, en de kostbare onderdelen in het systeem, wordt voor aircosystemen van conventionele voertuigen dringend regelmatig onderhoud geadviseerd. Voor elektrische en hybride auto’s is het zelfs verplicht. Onderhoud aan het airconditioning systeem voorkomt bovendien nare luchtjes in uw auto.

Een goed functionerend airconditioningsysteem zorgt dat de temperatuur in de auto aangenaam blijft. Het helpt bestuurders en passagiers comfortabel te blijven en voorkomt oververhitting. De airconditioning speelt ook een belangrijke rol bij het handhaven van de luchtkwaliteit in het interieur. Het filtert stof, pollen, schadelijke gassen en andere verontreinigingen uit de buitenlucht. Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat het filtersysteem effectief blijft werken, wat essentieel is voor mensen met allergieën of ademhalingsproblemen.

Door het aircosysteem regelmatig te controleren en onderhouden kunnen potentiële problemen vroegtijdig worden opgemerkt en verholpen en voorkomen dat ze ernstiger worden. Dit geldt voor onderdelen zoals de compressor, condensor, verdamper en leidingen. Het tijdig vervangen van versleten onderdelen kan kostbare reparaties voorkomen.

Een goed onderhouden airconditioningsysteem kan bovendien helpen om de brandstofefficiëntie van een auto te verbeteren. Wanneer het systeem niet goed werkt, moet de compressor harder werken, wat resulteert in een hoger brandstofverbruik. Door ervoor te zorgen dat het systeem optimaal werkt, kan men dus ook de brandstofkosten beperken.

Tips om zo lang mogelijk optimaal van uw auto airconditioning te profiteren
(Foto: Shutterstock)

Met deze tips geniet u maximaal van de airconditioning in uw auto:

 1. Begin met het luchtcirculatiesysteem. Voordat u de airconditioning inschakelt, zet u de ventilatie aan om de warme lucht uit de auto te laten ontsnappen. Open de ramen een paar minuten om de hitte te laten ontsnappen voordat u de airconditioning aanzet.
 2. Koel de auto geleidelijk af: Zodra u de airconditioning inschakelt, stel dan de temperatuur in op een comfortabel niveau en zet de ventilatorsnelheid op een gemiddeld niveau. Begin niet met de hoogste instellingen, want dat kan een onaangename koude luchtstroom veroorzaken.
 3. Door de airco vijf tot tien minuten voor het verlaten van de auto uit te zetten, droogt de verdamper door de rijwind en verdwijnt condens uit het systeem. Dit helpt het systeem schoon te houden en kan vervelende luchtjes voorkomen.
 4. Gebruik de recirculatiemodus spaarzaam: De recirculatiemodus kan handig zijn om de koeling te versnellen, maar het is belangrijk om de frisse lucht in de auto te verversen. Gebruik deze modus dus spaarzaam en schakel indien mogelijk over naar de normale luchtcirculatiemodus.
 5. Richt de ventilatieroosters juist: Zorg ervoor dat de ventilatieroosters op de juiste manier zijn gericht om de koele lucht gelijkmatig te verspreiden in de auto. Richt ze naar boven om de lucht over het plafond te laten stromen en vervolgens naar beneden om een aangename temperatuur in de cabine te behouden.
 6. Onderhoud de airconditioning regelmatig: Zorg ervoor dat de airconditioning regelmatig wordt onderhouden volgens de instructies van de fabrikant. Dit omvat het controleren van het koudemiddelniveau, het reinigen van de filters en het inspecteren van de werking van de compressor.
 7. Schakel de airconditioning uit wanneer dat mogelijk is: Zodra de gewenste temperatuur is bereikt, schakelt u de airconditioning uit en schakelt u over naar de normale ventilatiemodus. Dit helpt brandstof te besparen en vermindert de belasting van het airconditioningsysteem.
 8. Parkeer slim: Als u uw auto parkeert onder direct zonlicht, overweeg dan om een zonnescherm te gebruiken om de warmte te verminderen voordat u instapt. Hierdoor hoeft de airconditioning minder hard te werken om de auto af te koelen.

Tips om zo lang mogelijk optimaal van uw auto airconditioning te genieten
(Foto: Shutterstock)

Zo voorkomt u nare luchtjes door het aircosysteem in uw auto:

 1. Regelmatig onderhoud: Zorg ervoor dat u het airconditioningsysteem regelmatig laat onderhouden volgens de aanbevelingen van de fabrikant. Dit omvat het controleren en vervangen van de luchtfilters, het reinigen van de verdamper en het controleren van het koudemiddelniveau. Een goed onderhouden systeem helpt bij het voorkomen van de opbouw van bacteriën en schimmels die nare geuren kunnen veroorzaken.
 2. Gebruik de recirculatiemodus spaarzaam: Hoewel de recirculatiemodus handig kan zijn om snel af te koelen, kan het ook de lucht in de auto laten circuleren en nare geuren vasthouden. Gebruik deze modus dus spaarzaam en schakel regelmatig over naar de normale luchtcirculatiemodus om frisse lucht van buitenaf toe te laten.
 3. Reinig het interieur regelmatig: Houd het interieur van uw auto schoon door regelmatig stofzuigen en afstoffen. Verwijder voedselresten, lege flessen, vuile kleding en andere bronnen van mogelijke geuroverlast.
 4. Gebruik luchtverfrissers of geurabsorberende producten: U kunt luchtverfrissers speciaal ontworpen voor auto’s gebruiken om aangename geuren toe te voegen en eventuele onaangename geuren te maskeren. Zorg er wel voor dat u producten kiest die veilig zijn voor gebruik in voertuigen en die geen sterke chemische geuren afgeven.
 5. Controleer en reinig het luchtinlaatsysteem: Controleer regelmatig of er geen verstoppingen zijn in het luchtinlaatsysteem van de auto, zoals bladeren of ander vuil. Als er verstoppingen zijn, kunnen deze de luchtstroom belemmeren en nare geuren veroorzaken. Reinig indien nodig de luchtinlaten.
 6. Laat vochtige onderdelen drogen: Als u merkt dat er vochtige delen in de auto zijn, zoals vloermatten of bekleding, zorg er dan voor dat ze goed kunnen drogen. Vocht kan leiden tot de groei van schimmel en bacteriën, wat nare geuren kan veroorzaken. Laat natte delen indien mogelijk buiten de auto drogen.

Door deze maatregelen te volgen, kunt u de kans op nare geuren in uw auto door de airconditioning verminderen en een frissere en aangenamere rijervaring hebben. Als u toch vervelende geurtjes in uw auto ervaart, dan kunnen wij het interieur behandelen.

Neem voor meer informatie of een afspraak contact met ons op.

Zo-voorkomt-u-kostbare-reparaties-aan-het-airconditioningsysteem-van-uw-auto