ADAS

ADAS is de afkorting van de Engelse term Advanced Driver Assistance Systems. In het Nederlands vooral bekend als rijhulpsystemen, rij-assistentiesystemen of rijtaakondersteunende systemen. Personenauto’s en bestelwagens worden steeds vaker met deze geavanceerde systemen uitgerust.

ADAS systemen ondersteunen bestuurders met als doel veiliger en zuiniger te rijden. Met behulp van camera’s, radartechniek en intelligente sensoren analyseren ze de omgeving, waarschuwen ze de bestuurder of grijpen ze indien nodig zelf in. Bekende ADAS systemen zijn onder andere antiblokkeersysteem (ABS), parkeerhulpsystemen, rijstrookassistentie, adaptieve cruise control, dodehoek bewaking, elektronisch stabiliteitsprogramma (ESP), nachtzicht, maar ook navigatie en verkeersbordherkenning zijn onderdeel van een uitgebreid pakket veiligheidsmaatregelen waarmee auto’s tegenwoordig al dan niet optioneel worden uitgerust.

Eén ding hebben al deze assistentiesystemen gemeen; ze werken met elektronische informatie-modules die her en der in voertuigen gemonteerd zijn. Deze componenten kunnen na verloop als gevolg van bijvoorbeeld een aanrijding stuk gaan en uit veiligheidsoverweging geblokkeerd worden.

Bepaalde modules zoals bijvoorbeeld radarsensoren zijn achter de voorruit gemonteerd. Als het raam vervangen moet worden, zal de module die erop bevestigd is overgezet of vernieuwd en aan de centrale regeleenheid van de auto herkenbaar gemaakt moeten worden. Hiervoor is specialistische kennis én apparatuur nodig. DTS Lopik heeft gereedschap en apparatuur in huis om alle ADAS werkzaamheden uit te voeren.

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met onze periodiek onderhoudsadvies door u aan te melden voor onze nieuwsbrief.

Nieuwsbrief

Neem ook een kijkje in onze werkplaats

Onderhoud, reparatie en APK

Banden

Transmissie

ADAS