Er rijden steeds meer elektrische auto’s rond, maar met nieuwe techniek komen ook nieuwe uitdagingen. In onze werkplaats kregen we een Audi e-tron binnen met een opvallende storing. Op het dashboard verscheen de melding: “Hybride aandrijfsysteem storing – werkplaats opzoeken”. Tijd om te onderzoeken wat er écht aan de hand is.
Hoewel het een elektrische auto is, wordt in de software nog vaak gesproken over “hybride systeem storing”. Daarmee bedoelt de fabrikant een storing in het hoogvolt- of HV-systeem – het deel van de auto waar spanningen tot 400 volt of meer doorheen lopen.
Isolatiefout elektronica
De auto bleef nog rijden, maar de boordcomputer had wel een probleem ontdekt: een isolatiefout. Dat betekent dat er ergens in het systeem spanning lekt van de binnenkant van een elektrisch onderdeel naar de buitenkant, zoals de behuizing of het chassis van de auto. Als dat gebeurt, schakelt het elektrische systeem deels of helemaal uit om gevaar te voorkomen.
Na een uitgebreide diagnose bleek de fout te zitten in de voorste elektromotor. Om er zeker van te zijn waar het probleem door veroorzaakt wordt, hebben we een zogenoemde isolatiemeting uitgevoerd. Met speciale apparatuur wordt er een testspanning op het systeem gezet (bijvoorbeeld 500 volt), en vervolgens meten we of er lekkage is naar de massa (aarde) van de auto.

In het geval van deze storing geval gaf de meter een directe verbinding aan – kortom, sluiting. De oorzaak? Vocht in de elektromotor. En dat hoort daar natuurlijk absoluut niet thuis.
Vocht in elektromotor
De elektromotor van de Audi e-tron wordt vloeistofgekoeld, net als bij veel andere elektrische auto’s. Er loopt dus koelvloeistof langs componenten om de warmte af te voeren. Deze delen worden afgedicht met rubbers en pakkingen.
Als die afdichtingen verouderen of beschadigd raken, kan er vocht binnendringen. Soms gaat het om gewone condens, maar in veel gevallen is het echt koelvloeistoflekkage door slijtage of een slecht passend onderdeel. In deze auto vonden we zelfs sporen van lekkage in het speciale opvangpotje dat daarvoor bedoeld is. Zit dat potje te vol? Dan is de kans groot dat er vocht in de motor komt.
Om een goede diagnose te kunnen stellen en metingen uit te kunnen voeren, moet de complete elektromotor worden uitgebouwd. Alleen daar ben je al zo’n acht tot tien uur mee bezig. Daarna pas kun je een betrouwbare meting uitvoeren, het defect vinden en beoordelen of de motor nog te redden is.

In dit geval zat de fout diep in de motor, en de uitbouw was arbeidsintensief. Zonder het juiste gereedschap – zoals speciale trek- en perssetjes – kom je niet ver. En als er verouderde onderdelen tijdens démontage beschadigen, wordt de reparatie nóg kostbaarder.
Goed beveiligd
Een storing in het hoogvoltsysteem klinkt spannend – en dat is het ook. Gelukkig zijn moderne EV’s goed beveiligd. Als de auto iets detecteert wat niet klopt, schakelt hij delen van het systeem uit. Zo voorkom je gevaarlijke situaties, zoals spanningslekkage naar de carrosserie.
Maar wacht niet te lang met een controle. Is de melding eenmaal verschenen? Dan is het zaak snel naar een specialist te gaan. Niet alleen om veilig te blijven rijden, maar ook om erger te voorkomen. Een beetje vocht vandaag, kan morgen leiden tot kostbare motorschade.

Heb je een storing in je EV of zie je een melding op je dashboard? Wij hebben de kennis én de apparatuur om het probleem veilig en vakkundig op te sporen. Neem gerust contact met ons op!