Help, er brandt een lampje op het dashboard. Wat betekent het en wat moet ik nu doen?

Er is bijna niets zo vervelend als een brandend waarschuwingslampje in het instrumentenpaneel van uw auto. Maar wat moet u doen als het olielampje, lampje van het ABS-systeem of het motorstoringslampje gaat branden? Aan de hand van de kleur van het lampje kunt u in de meeste gevallen al zelf bepalen wat te doen.

Beeld: Shutterstock

De betekenis van waarschuwingslampjes in het instrumentenpaneel van een auto kan variëren afhankelijk van het merk en model. Over het algemeen zijn er echter bepaalde kleurcodes die vaak worden gebruikt om de ernst van de waarschuwing aan te geven.

 • Blauw of Groen: systeem (bijvoorbeeld verlichting) ingeschakeld, u hoeft niet naar de garage.
 • Geel of Oranje: Waarschuwingslampje, u kunt doorrijden, maar moet wel naar de garage.
 • Rood: Er is een ernstig probleem en u moet stoppen.

Hieronder vindt u een aantal voorbeelden van gebruikelijke en veel voorkomende betekenissen van de kleuren van waarschuwingslampjes:

Kleuren en betekenis waarschuwingslampjes instrumentenpaneel

De kleuren blauw of groen worden vaak gebruikt om aan te geven dat een bepaald systeem is ingeschakeld of actief is. Bijvoorbeeld, de koplampen die ingeschakeld zijn, kunnen worden aangegeven door een blauw lampje. U hoeft hiervoor niet naar de garage en kunt gewoon doorrijden.

Gele of oranje waarschuwingslampjes geven aan dat er aandacht vereist is. Ze waarschuwen meestal voor een probleem dat niet direct kritiek is, maar wel aandacht behoeft. Voorbeelden zijn het bandenspanningslampje, motorstoringslampje en het ABS-lampje. Hoewel u het beste op zo kort mogelijke termijn een bezoek aan de garage kunt brengen, kunt u met deze lampjes wel doorrijden.

Afbeelding: Shutterstock

Rode waarschuwingslampjes geven doorgaans aan dat er een ernstig probleem is dat onmiddellijke aandacht vereist. Voorbeelden zijn het waarschuwingslampje van de remmen, oliedruklampje en het temperatuuralarm voor de motor. Als er een rood lampje in het instrumentenpaneel gaat branden, moet u de auto zo snel mogelijk tot stilstand brengen en de motor uitschakelen.

Er zijn veel verschillende waarschuwingslampjes, voor veel verschillende automerken en modellen. Vaak gebruiken de verschillende autofabrikanten ook nog afwijkende vormen, kleuren of soorten symbolen. Toch lijken de meeste symbolen op elkaar. In bovenstaande afbeelding lichten we een aantal van de meest voorkomende problemen en bijbehorende lampjes toe.

 1. ABS; oranje, aandacht vereist
 2. Accu; rood, onmiddellijk aandacht vereist
 3. Airbag; rood, onmiddellijk aandacht vereist
 4. Bandenspanning; oranje, aandacht vereist
 5. ESP; oranje, aandacht vereist
 6. Gloeispiraal (diesel); oranje, aandacht vereist
 7. Handrem; rood, onmiddellijk aandacht vereist
 8. Koelvloeistof; motor nog niet op bedrijfstemperatuur
 9. Olieniveau; rood, onmiddellijk aandacht vereist
 10. Open deur; rood, onmiddellijk aandacht vereist
 11. Open kofferklep; rood, onmiddellijk aandacht vereist
 12. Remvloeistof; rood, onmiddellijk aandacht vereist
 13. Roetfilter; oranje, aandacht vereist

DTS Lopik biedt hulp bij waarschuwingslampjes

Het is van cruciaal belang om de handleiding van het specifieke voertuig te raadplegen om de exacte betekenis van elk waarschuwingslampje te begrijpen. Voertuigfabrikanten kunnen hun eigen set symbolen en kleurcodes gebruiken, dus het is belangrijk om vertrouwd te zijn met de specifieke indicatoren van het voertuig dat u bestuurt.

Wanneer een waarschuwingslampje gaat branden, is het raadzaam om zo snel mogelijk de oorzaak te achterhalen en, indien nodig, het voertuig door een gekwalificeerde monteur te laten controleren om verdere schade te voorkomen. Negeer waarschuwingslampjes niet, omdat ze bedoeld zijn om de bestuurder te informeren over potentiële problemen of storingen in het voertuig.

Beeld: Shutterstock

Brandt er in het instrumentenpaneel van uw auto een waarschuwingslampje, maar weet u niet wat het betekent of wat u moet doen? Neem dan contact met ons op. Op basis van uw beschrijving van het lampje en een foto kunnen wij u in de meeste gevallen van op afstand al vertellen wat u het beste kunt doen.

Beeld: Shutterstock